Filmselectie

In deze lijst vindt u de films die worden getoond gedurende het festival.

Alle films zijn engels ondertiteld!

 

BORN IN GAMBIA

Hassan is een kind en leeft op straat. Zijn broer werd beschuldigd van hekserij en levend verbrand voor zijn ogen. Zijn stiefvader vertelt hem dat hij bezeten is, dus hij loopt weg opdat ze hem niet zouden doden. Hassan heeft altijd een bandrecorder waarmee hij ons vertelt over zijn leven, dat van andere kinderen en van een mooi land.

27 min / Afrika – Spanje / Documentaire

QUERIDISMO PAPA

Ook al was hun relatie nooit goed, David voelde zich de laatste jaren verplicht om voor zijn zieke vader te zorgen. Hij maakt echter gebruik van de situatie om wraak te nemen op het verleden. Wanneer zijn zus arriveert, doet David er alles aan om zijn geheimen te verbergen en de waarheid die eronder ligt te begrijpen.

15 min / Spanje

MARLON

Marlon, 14 jaar oud, bezoekt haar moeder in de gevangenis voor het eerst sinds haar gevangenschap. Het jonge meisje, beschermd door haar familie en familieleden, gelooft hardnekkig dat haar moeder nog steeds de heldin uit haar jeugd is….

19 min / Frankrijk

LA VOIE DISCRETE

Wai, een jonge Aziatische man van in de twintig, woont bij zijn tante en oom. Hij werkt voor hen als bezorger. Gevangen in een vervelend leven met werk en een teruggetrokken gemeenschap, ontmoet hij een eenzame man. Deze ontmoeting zal hem diep raken.

25 min / Frankrijk

POOR KIDS

De twintigjarige Max is een schipperskind en woont in een internaat voor kinderen zonder vaste thuissituatie. Tijdens de grote vakantie, wanneer de meeste kinderen terug bij hun ouders zijn blijft Max bij zijn vrienden. Samen proberen zo een thuis voor zichzelf te maken.

18 min / België

PIQUEUSE

Laura is een tienermeisje, eenzaam is en zonder structuur. Overdag gebruikt ze het openbaar vervoer, op zoek naar gebruikers die hun portemonnee willen stelen en ’s avonds keert ze terug naar haar pleeggezin. Wanneer ze een anonieme portemonnee steelt, ontdekt ze een foto die haar van streek maakt.

15 min / Frankrijk

DISPARU

Zoals gewoonlijk vertrekt het hele gezin, mama, papa en de kinderen, voor het weekend naar huis. Alles gaat goed tot mama besluit de auto te wassen.

13 min / Frankrijk

A NAGY DOBÁS

Tamas, een jonge regisseur, maakt zijn eerste speelfilm. Er is een klein probleempje: zijn hoofdrolspeler, Mihály, een voormalige filmster, is niet in staat om zijn eigen verdrinking in de belangrijkste scène van de film overtuigend uit te voeren. De tijd raakt op wanneer Tamas in het heetst van de strijd, alsof hij door de bliksem getroffen wordt, met een vreemd idee op de proppen komt…

28 min / Hongarije

FROM HASAKAH WITH LOVE

Een meisje van wie de familie is vermoord, is helemaal alleen in de stad. Om haar protest te laten zien, heeft ze besloten om zichzelf te verbranden voor de camera.

9 min / Koerdistan

LEO

Wanhopig om geld te verdienen, accepteert Leo een baan als smokkelaar van een vluchtelingenkoppel door Frankrijk. Léo en het echtpaar hebben echter andere bedoelingen. Hij wordt gedwongen om het koppel, zijn baas en zichzelf te confronteren om te begrijpen hoe ver hij werkelijk bereid is te gaan voor deze mensen die hij nooit wilde helpen.

15 min / Frankrijk

MARIJA

Marinko is een assistent bij de sleepdienst. Hij woont in een goedkope huurwoning in Zagreb en heeft maar één vriend, hoewel het soms beter lijkt om die niet eens te hebben. De laatste tijd heeft hij overal visioenen over de Maagd Maria: in steen, in de wolken, in een glas. Marinko is niet gezond.

26 min / Kroatië

PLANE

Willem, de oudste van het gezin, is al maanden afwezig en besluit terug te keren naar zijn vader om Jimmy, zijn jonge autistische broer, te bezoeken. Maar deze beslissing kan ernstige gevolgen hebben….

19 min / Frankrijk

TAKK FOR ALT

Na een reeks van toevalligheden ontmoeten twee vreemden elkaar ’s nachts op een verlaten brug. Ze hebben weinig met elkaar gemeen, maar ze delen wel één ding.

30 min / Noorwegen

ALZHAÏMOUR

Louise, 68 jaar oud, lijdt aan de ziekte van Alzheimer en woont in een verzorgingstehuis. Ze heeft verdriet omdat haar zoon Daniel haar niet meer bezoekt, ontmoedigd door het geheugen van zijn moeder vervalt. De komst van een nieuwe patiënt in huis (Leo, 82), die ook lijdt aan de ziekte van Alzheimer, zal het leven van Louise, maar ook dat van Daniël, verstoren…..!

14 min / België

JEANNE

Jeanne, een jonge puber, voelt zich helemaal thuis in de natuur. Daar kan ze echt zichzelf zijn. Gezinsomstandigheden dwingen haar om al op zeer jonge leeftijd in de stad te gaan werken. Dit heeft een enorme impact op haar, en gaat ze dezelfde weg op als haar moeder.

16 min / België

AGUA Y JABÓN

Alicia brengt make-up op haar gezicht aan na weer een speciale avond. De intimiteit wordt doorbroken door de deurbel. Aan de andere kant staat Ida, haar moeder, met bloemen als verjaardagscadeau en haar gezicht gespannen door de ernst van wat ze op het punt staat te bekennen.

15 min / Spanje

LE BEAU DESSIN

Vrienden, diner, champagne …. tot er een ingetogen stilte valt.

2 min / Frankrijk

FEMME

Gevoelens kunnen verwarrend zijn op die gruwelijke leeftijd dat je tussen wal en schip valt. ‘Femme’ gaat over een jonger broertje en een oudere zus en de vage grens tussen liefde en lust.

12 min / Nederland

URS

Tijdens een auditie kijkt een jonge acteur naar de camera. Hij herinnert zich zijn laatste ongewone ontmoeting van de nacht. Een man voor een supermarkt, in het midden van de nacht….

19 min / België

WHOLE

Vlak voor Steve’s gezicht verschijnt een scheur. Een natte, gebroken barst in het plafond boven zijn bed. Hij staart er elke nacht naar voordat hij gaat slapen. ’s Ochtends is het er nog steeds, om hem te bespotten. Gefrustreerd, en vernederd op zijn kantoorbaan, schuifelt Steve door zijn dagelijkse routine. Zijn wereld is grijs. Zijn familie spreekt nauwelijks met hem. De persoonlijkheid van zijn zoon is opgegaan in zijn telefoon, terwijl zijn vrouw voor hem een neerslachtige vreemdeling is. Hoe kan het leven zo teleurstellend zijn geworden?

12 min / UK

4 1/2 SENSES

De heer Grosu is al meer dan 30 jaar blind en probeert, zoals altijd, zijn dagelijkse routine te herscheppen en de realiteit in zijn geest te herscheppen. Er gebeuren af en toe ongelukken, maar hij krijgt de hulp van zijn levenslange partner, mevrouw Grosu. Een rustig leven in een mooi huis, ergens in Boekarest. Al dit sprookje eindigt plotseling, op een ochtend, wanneer het huis stil is. Geen muziek op de radio, geen krantengeluid, stilte in de keuken. Het huis wordt te groot, de ruimte te leeg. De heer Grosu heeft nog een laatste beslissing te nemen.

20 min / Roemenië

DEATH AND EXPOSURE

Een experimentele animatiefilm over een fotograaf en haar praktijk. In Death and Exposure vertelt een jonge fotografe over haar eigenaardige perceptie van de sterfelijkheid, en hoe alles wat ze bezit op een gegeven moment haar ondergang betekent. De film onderzoekt hoe foto’s fungeren als fragmenten van een tijd of een herinnering aan een gebeurtenis. De film focust op de onschatbare waarde van het object voor bepaalde individuen en zijn vermogen om te provoceren en daardoor vreemd genoeg een gevoel van troost te geven.

3 min / UK – Documentaire

LOVE

Het verhaal van een gekke liefde. Een die verheerlijkt, een die dooft.

7 min / Frankrijk

DIAMANTE, O BAILARINA

Drijven als een vlinder, steken als een bij.

22 min / Brazilië

ABRAHAM

Met ISIS’ heffing van de jizia, een belasting op niet-moslims op hun grondgebied, bedenkt een christelijke familie het plan om hun enige dochter te beschermen. Hun “perfecte” oplossing kan echter tragischer gevolgen hebben dan de bedoeling was.

8 min / Irak – Italië

NAKSET ROUH

De film “Setback of the Spirit”, geregisseerd door Sa’ed Arouri, brengt de Palestijnse zaak in beeld door het leven van een ‘Jeddeh’, een grootouder die uiteindelijk met haar kleinzoon terugkeert naar een van de Palestijnse steden na de bezetting. Ze vindt haar thuis precies zoals ze het verlaten heeft. Haar herinnering brengt haar terug naar 1967, waar ze zich de laatste momenten herinnert die ze in het huis doorbracht. In deze herinneringen vindt ze iets totaal onverwachts.
“Setback of the Spirit” met Ishaq Ilias, Nibal Al Awadi en Monther Khaleel Rehaneh. Verhaal en productie door Laura Haddadin, dramatische behandeling door Rifqi Assaf. Ahmad Saif als directeur fotografie en Ahmad Hamaydeh als art director. Decorontwerp door Natalie Soumbouloglou.

15 min / Jordanië

112 PIZZA

Een vrouw belt de ambulance om een pizza te bestellen. Wat als het deze keer geen grap is?

7 min / België

LA VOCE

La voce is geïnspireerd op Donizetti’s opera, Lucia di lammermoor, en het tijdperk van de stomme film. Het is een satirische fabel die het verhaal vertelt van Edgar, een slager in het slachthuis en varkens doodt op een…

20 min / Canada – Italië

DUET

één gemeenschappelijk punt leidt tot wederzijds begrip tussen twee tegengestelde mensen.

2 min / Iran

DEUX MAINS

Het leven van een man door zijn handen en die om hem heen.

4 min / Frankrijk

KAMESHKI

Deze film is een collage van beelden die de afgelopen drie jaar in verschillende steden en landen met een oude camera zijn opgenomen. De beelden zijn gecreëerd van tijd tot tijd, zonder enig plan – ik wilde een “optionele” film maken.

11 min / Rusland / Documentaire

THE DAY, BROKEN THE THING

Saki, die een depressief leven leidt op school, wordt uitgenodigd door een populaire fotograaf in de klas. De fotosessie was bijzonder. Saki raakt verslaafd aan haar specialiteit en kan zich haar eerste keer herinneren.

18 min / Japan

IKU MANIEVA

Gefilmd aan de rand van de narcoterreur in Mexico, de Sinaloa sierra, bouwt het voort op het werk van Terrence Malick, Tarkovski en zelfs The Apu Trilogy. Een symfonie van beelden met een grote evocatieve kracht over een door terreur geteisterd gebied.

8 min / Mexico

HEROES

Een doorsnee man in een auto merkt dat een vrouw wordt aangevallen. Hij moet kiezen tussen zijn instinct om het gebeuren te negeren en verder te rijden, of om zijn moed bij elkaar te schrapen en een held te worden.

8 min / Spanje

ALL THESE CREATURES

Een jongeman ontrafelt zijn herinneringen aan een mysterieuze plaag, aan zijn vader en aan de kleine schepsels in ons allemaal.

13 min / Australië

LA BALAFRE DE L’AUBE

Op een nacht vermoordt een gewelddadige man bijna zijn vrouw in het bijzijn van hun zoon. Acht maanden na zijn detentie leeft hij in een caravan, alleen met zijn schuldgevoel. Zijn vrouw en zoon besluiten de stad te verlaten. Op de dag van het vertrek wil de zoon zijn vader eenlaatste keer zien.

16 min / Zwitserland

SISTERS

Drie zussen groeien op in verwaarlozing. Ze zijn overgeleverd aan elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Is hun liefdevolle verbinding sterk genoeg om hun omgeving te overleven?

15 min / Nederland

UNO DE

Ver op zee begint een mobiele telefoon die in een luchtdichte zak zweeft te rinkelen.

10 min / Spanje

RECONSTRUCTION

Olda (17) is een verdachte die wacht op zijn proces in een detentiecentrum voor jongeren. Hij probeert de leegte te vullen en het recente verleden te vergeten. Het monotone gevangenisleven wordt langzaam verweven met getuigenissen over zijn brute mishandeling van een dakloze man. Op een zomeravond veranderde de vakantievreugde in een wrede grap die resulteerde in de dood. In de gevangenis herinnert Olda zich het geweld. Hij herinnert zich stukken van de wederopbouw door de politie, toen hij de hele aanval opnieuw moest spelen. Zijn geheugen is echter even onvolmaakt en onvolledig als de poging om het onredelijke geweld te begrijpen.

16 min / Tsjechië

CHUCHOTAGE

Tijdens een internationale conferentie in Praag krijgen de twee Hongaarse tolken te horen dat er maar één persoon in de zaal is die naar hen luistert. Ze vragen zich af wie dat zou kunnen zijn…

17 min / Hongarijë

FLESH OF MY FLESH

Vlees van mijn Vlees vertelt het verhaal over de impact van een auto ongeluk, waarbij hun dochter om het leven kwam en de vrouw verlamd werd, op de relatie en het huishouden van een echtpaar. Twaalf jaar na het ongeluk helpt Magnus Annelie zich voor te bereiden op hun huwelijksverjaardag. Beiden lijken de gevolgen van het ongeval te hebben opgevangen en zich te hebben aangepast aan de situatie. Ondanks de vervreemding van hun zoon Cornelius en enkele struikelblokken is Magnus vastbesloten om van de avond een succes te maken. Hun jubileum begint met grappen en romantiek, maar naarmate de complicaties met Annelie’s handicap meer op de voorgrond treden, verandert de stemming. In situaties van totale machteloosheid, vindt Annelie de kracht en wordt Magnus gedwongen om zijn spijt en pijn onder ogen te zien.

15 min / Zuid-Afrika

VOID

Tijdens een nachttocht op de veerboot van Kopenhagen naar Bornholm begint Daniel, 50, een gesprek met Amir, een knappe jongen van in de dertig. Maar Daniel is niet alleen uit op een praatje. Hij is op zoek naar iets heel persoonlijks van Amir.

17 min / Denemarken

WHALE VALLEY

De film toont een sterke band tussen twee broers die afgelegen wonen met hun ouders op IJsland. We krijgen een kijkje in hun wereld door de ogen van de jongere broer en volgen hem op een reis die een keerpunt markeert in het leven van de beide broers.

16 min / Ijsland

IF MAMA AIN’T HAPPY

In ‘If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy’ kijkt Mea Dols De Jong met haar moeder wat de erfenis van drie generaties alleenstaande vrouwen voor invloed hebben op haar.

25 min / Nederland

RENDEZ-VOUS À LA MER

Fritz ontwaakt op zijn doodsbed en krijgt de laatste wassing van zijn geliefde Ulrich. Een eindeloos Nu-moment draagt het ritueel, waarin ze afscheid nemen van elkaar. Opgeslorp door het rouwproces van zijn geliefde, gaat de tijd aan hem voorbij en wordt hij abrupt weggetrokken door een andere dimensie waar hij geen vat op heeft. Er is geen weg meer terug.

15 min /België

VAN MARS EN VENUS

De 17-jarige Gijs vaart bij wijze van stage met zijn vader mee op de binnenvaart naar Wallonië. Voor het eerst sinds lange tijd zijn de twee op elkaar aangewezen. De communicatie tijdens de werkzaamheden aan boord gaan goed, maar privé blijken de juiste woorden moeilijk te vinden. Gijs voelt de behoefte om zich soms te kleden als vrouw. Dit doet hij in het geheim, bang voor de reactie van zijn pa.

27 min / Nederland

BOEREN BROEDERS

In deze korte poëtische documentairefilm wordt gezocht naar het romantische beeld van het boerenleven. We volgen twee broers in hun dagelijks leven op de boerderij. Door middel van cinematografische ingrepen verandert hun realiteit in een filmische kosmos. De grenzen tussen de realiteit en fictie vervagen. Wat is echt en wat speelt enkel in onze fantasie?

18 min / België / Documentaire

TEX

De 17-jarige Tex zorgt met engelengeduld voor haar gehandicapte vader. Geduld voor de liefde is echter snel verdwenen als grote liefde Delano er met iemand anders vandoor gaat.

18 min / Nederland

Tegenstroom is een onderdeel van Stichting Deining Films; Stichting Deining Films wil een filmfestival van internationale allure in Zeeland. Daarnaast zal er promotie op nationaal en internationaal niveau plaats vinden. Het filmaanbod tijdens het festival draagt bij aan educatie, burgerparticipatie en levert een maatschappelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de regio.

Wilt u een vrijwillige bijdrage aan ons overmaken? Dit kan altijd via deze pagina! Bedankt!
Webdesign door Zeeland Multimedia Service